Otomotiv Yenileme Pazarında Yükseliş Devam Ediyor
Otomotiv yenileme pazarında geçen yılın son çeyreğinde başlayan yükseliş trendi bu yılın ikinci çeyreğinde de devam etti.
Otomotiv Satış Sonrası İşler ve Hizmetleri Derneği (OSS), üyelerinin katılımıyla düzenlediği anket çalışması ile yılın ikinci çeyreğini otomotiv yenileme pazarına özel olarak değerlendirdi.
OSS Derneği 2023 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Araştırması’na göre 2023 yılının ikinci çeyreğinde yurt içi satışlar geçen yılın son çeyreğine göre dolar bazında ortalama yüzde 4,26 arttı.
Yılın ikinci çeyreğinde yurt içi satışlarda 2022 yılının aynı dönemine göre ortalama yüzde 11,76 artış yaşandı. Bu dönemde satışlarını yüzde 50’nin üzerinde artıran distribütör üyelerin oranı yüzde 9,1’e ulaşırken, üretici üyelerde bu oran yüzde 8,3 oldu. Büyüme trendindeki yavaşlamada nakit akışındaki sorunlar temel etken oldu.
Üçüncü çeyrekte satışlarda yüzde 6,76 artış bekleniyor
Ankette yılın üçüncü çeyreğine ilişkin beklentiler de yer aldı.
Yüksek kura rağmen 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 2,65 artış beklenirken, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 6,76 artış olduğu belirtildi.
2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 60 olan tahsilat süreçlerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirten ÖSS Derneği üye oranı, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 61,8’e yükseldi.
İstihdam artmaya devam etti
Ankete katılan üyelerin yüzde 41,2’si yılın ilk çeyreğinde istihdamını artırdı. Üyelerin yüzde 44,1’i söz konusu dönemde işine devam etti. 2023 yılının ilk çeyreğine kıyasla istihdamının azaldığını belirten üyelerin oranı yüzde 14,7 seviyesinde kaldı. Üretici ve dağıtıcı üye istihdamlarının birbirine yakın olması dikkat çekti.
2023 yılının ikinci çeyreğinde üyelerin gözlemlediği sorunların başında “kur ve kur artışı” gelirken, “nakit akışındaki sorunlar” öncelikli sorunlar arasında yer almaya devam etti. Üyelerin %91,2’si döviz kurunu ve döviz kurlarındaki artışı sektörün en büyük sorunu olarak nitelendirdi.
Yanıt verenlerin yüzde 55,9’u nakit akışı sorunlarına, yüzde 35,3’ü tedarik sorunlarına işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 35,3’ü kargo ücreti ve teslimat sorunlarını, yüzde 23,5’i ise mevzuat değişikliklerini önemli sorunlar olarak sıraladı.
Üyelerin yüzde 44’ü yatırım yapmayı planlıyor
Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da irdelendi. Araştırmaya göre önümüzdeki 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranı 44,1 ile bir önceki dönemin gerisinde kaldı.
Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 61,5’i yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 33,3’e geriledi. Dağıtıcı üyelerde yüzde 32,45 olan oran bu dönemde yüzde 50’ye yükseldi. Ankete katılan üyelerin yüzde 35,3’ünün önümüzdeki 3 ayda bölümün daha sorunsuz geçeceğini öngördüğü görüldü.
Üretim ve ihracat artışları devam ediyor
Yılın ikinci çeyreğinde üreticilerin ortalama kapasite kullanım oranı yüzde 79,17 oldu. Bu oran 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 71,54 olarak kaydedildi. İkinci çeyrekte üyelerin üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,92 arttı. Yılın ikinci çeyreğinde üye ihracatı bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,5, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,58 arttı.
“Kredi faiz oranlarında yapılacak düzenleme ve krediye erişimin kolaylaştırılması sektörü hareketlendirecek”
Yapılan açıklamada anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmesine yer verilen OSS Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Ali Özçete şunları söyledi:
“Yaz aylarının yarattığı hareketliliğin artması sektöre olumlu yansıdı. Otomotiv yenileme pazarını doğrudan etkileyecek olan otomotiv pazarındaki arz talep oranı dengelendi. Likiditeye ulaşmada yaşanan zorluklar ve maliyetlerdeki artışın sektörümüzdeki nakit akışında daralmaya neden olduğunu gözlemliyoruz. Kredi faiz oranlarında yapılacak olumlu düzenleme ve krediye erişimin kolaylaşması ile sektör daha hareketli hale gelecektir.”